“What’s in a name ?”
 Uitvaartbegeleider, uitvaartverzorger , begrafenisondernemer … of uitvaartcoach

Verschillende omschrijvingen. Voor mij duidelijk een verschil in de werkwijze. Heeft u hier wel eens over nagedacht?

Vandaag is de rust even wedergekeerd en ben ik aan het nagenieten van een voor mij bijzondere week. Een drukke hectische week, maar één die mij heel veel energie en inspiratie heeft gegeven. Eén van de gebeurtenissen was de drukbezochte informatieavond vorige week woensdag in Kulturhus De Wanne in Beltrum. Op deze avond heb ik kort wat verteld over mijn passie; werken als uitvaartbegeleider, mijn visie en werkwijze en het vastleggen van uitvaartwensen. Ik kreeg na afloop mooie, lieve, inspirerende maar ook ontroerende reacties. Iemand zei: ‘Het kwam vanuit je hart! Dat kon ik voelen.’

Na afloop kwam er een een mevrouw naar mij toe en zij stelde mij de vraag: ‘Je bent dus geen begrafenisondernemer?’ Ik begreep waarom ze mij deze vraag stelde.

Een familielid van haar was ook mee en had tijdens de presentatie de opmerking gemaakt dat wanneer je de begrafenisondernemer belt en informeert naar wat het nou eigenlijk moet kosten om een uitvaart te regelen, hij verschillende bedragen gehoord had. Vaste bedragen van € 1.600,00 tot € 1.850,00 en soms zelfs nog hogere bedragen. Alleen voor de begeleiding! Zijn vraag aan mij was of ik daar mijn zwarte pak voor aantrok? Sceptisch … en terecht vind ik!

Mijn werkwijze 

Uitvaartbegeleiding is maatwerk, iedere uitvaart is anders.

Een uitvaartbegeleider inhuren is niet verplicht. U kunt (en mag) ook veel zelf regelen, en daar waar u informatie of hulp nodig heeft, kunt u mij inschakelen. Dus voor de één is dat de uitvaart regelen van A tot Z en bij de ander is het bijvoorbeeld alleen de koeling  en/of  het vervoer van de overledene regelen en de afspraken met het crematorium of de begraafplaats maken inclusief het aanleveren van de juiste papieren.

Ik heb een aannametarief van € 150,00 (hiervoor trek ik niet mijn zwarte pak aan, want ik kom tijdens de afscheidsweek in mijn ‘gewone’ kleding). Dit zijn de kosten voor het aanmaken van een  dossier, het in orde maken van de benodigde formulieren en het regelwerk voorafgaande aan het eerste bezoek.

Daarna werk ik op urenbasis.

De uiteindelijke kosten van een uitvaart worden bepaald door de keuzes die gemaakt worden. Wanneer de keuzes in grote lijnen duidelijk zijn maak ik een begroting. Hierop zal ik ook aangeven hoeveel uur ik ongeveer voor u aan het werk zal zijn. Zo heeft u inzicht in de te verwachten kosten. Uiteraard is er ook ruimte om terug te komen op keuzes. Dan passen we de begroting aan.

Uitvaartverzorger, uitvaartbegeleider of begrafenisondernemer …
of misschien wel uitvaartcoach ?
“What’s in a name ?”