Uitvaartbegeleider? Doe je dan ook ‘afleggen’?

Wanneer ik aan mensen vertel dat ik uitvaartbegeleider ben is het vaak eerst even stil en regelmatig is de eerste vraag: “Doe je dan ook afleggen?”  Ja, dat hoort ook bij het vak. Liefdevol, met respect voor de overledene en naasten, de laatste verzorging geven aan de overledene.

Wat is afleggen?

Afleggen is eigenlijk gewoon een ander woord voor verzorgen. Vergelijk het maar met de eigen verzorging. Wie ’s ochtends opstaat doucht of wast zich, wast zijn haren, scheert zich of brengt make-up aan, poetst zijn tanden, fatsoeneert het haar en trekt iets leuks aan. Eigenlijk is dat ook wat er met een overledene gebeurt.

‘Laatste verzorging’ is de term die langzaam in de plaats komt voor het woord ‘afleggen’.

Dat woord heeft een nare klank gekregen door hoe men in het verleden omging met (het verzorgen van) de overledenen.

Vroeger werd dit gedaan door naasten, vrouwen uit de familie en/of buurvrouwen. Zij verzorgden de overledene met liefde en aandacht.

Later is dit overgenomen door begrafenisondernemers. Zij hadden vaak eigen ‘aflegsters’ in dienst. Onder het mom dat dit grondig en goed moest gebeuren, werd naasten verteld dat het beter was om hierbij niet aanwezig te zijn. Hierdoor is het gevoel ontstaan dat er iets heel engs, vies, moeilijks en/of spannends gebeurt bij het afleggen van een overledene. Dit idee leeft helaas nog steeds bij heel veel naasten.

De laatste jaren is er gelukkig veel veranderd en willen nabestaanden steeds vaker bij de laatste verzorging van hun dierbare betrokken worden. Het is bemoedigend en het biedt troost, om persoonlijk tijdens de verzorging een taak te vervullen. Dit kan op de manier die bij jou past; in liefde aanwezig zijn, mooie muziek tijdens de verzorging, kaarsen aansteken,  kleding uitzoeken, wassen, handen en nagels verzorgen, scheren, make-up aanbrengen, sokken aantrekken etc.

Wat is mijn rol als uitvaartbegeleider?

Als uitvaartbegeleider ben ik betrokken bij de laatste verzorging; ik regel dat mijn collega’s van de verzorging ingeschakeld worden en assisteer hen indien nodig.  Er ‘zijn’ voor de nabestaanden is mijn belangrijkste taak tijdens de laatste verzorging; aanvoelen wat nodig is, vragen beantwoorden ..

Wil je meer informatie over de laatste verzorging lees dan eens het volgende artikel:

https://www.uitvaart.nl/infotheek/artikelen-en-rapporten/verzorging-overledenen/verzorging-van-overledenen